tisdag 13 januari 2015

CHOKLAD SEMLA

NYA ETIKETT "vardagsmat"
Pga av strömavbrottet på morgonen igår så fick jag köra gymmet på eftermiddagen, hela dagen blev omvänd och rörig! Ibland är det svårt att vara en rutin människa om det inte går som man vill! MEN jag fick ihop det ändå! Haha!

Nu efter julens alla godistillverkningar så är jag rätt så mättad på det! MEN bara för stunden! Jag känner att jag behöver lite distans från det så att suget kommer tillbaka! Jag har forfarande en massa goda recept på praliner i rockärmen!

Så därför kommer pralinmåndag som det har varit ett bra tag nu bli en "gott och blandad" dag! Vad säger ni om det?!

Jag skrev ju tidigare att jag har köpt en ny telefon! YES! MEN om man är som jag och glad i att knäppa kort så är det inte lätt att byta från den gamla...sisådär 5000 tusen kort sparade! Men jag lyckades till slut NYTT År, KROPP OCH NY TELEFON! Haha!

Nu när fettisdagen börjar knacka på dörren så ser man Semlor överallt! Detta recept på Chokladsemlor såg jag faktiskt redan i somras och tänkte att det måste jag bara göra sen i Januari! En liten annorlunda semla både utseende- och smakmässigt!

Jag gjorde mina bullar i miniformat så att det blev minisemlor för då orkar man hela och det blir inte för mäktigt!
  
TIPS!
  • Självfallet kan du ta färdigköpt mandelmassa om du inte vill göra egen! Ta då 1,5 dl färdig mandelmassa och mixa det med de övriga ingredienserna!
Här kommer receptet!


CHOKLADSEMLA, ca 15 mini eller 10 stora
Bullen
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 dl strösocker
1 tsk salt
ca 7 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
100 g smör, rumsvamt

Chokladmandelmassa
1 dl sötmandel, skålade
1/2 dl strösocker
1 msk kakao
några droppar vatten

Chokladgrädde
2 1/2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad

Garnering
florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. 

Bullen - Värm mjölken till 37 grader och häll den i en bunke med jästen. Rör om tills jästen har lösts upp sig. Tillsätt socker,salt, kakao och mjöl.

Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bunkens kant. 



Låt jäsa i 45 minuter övertäckt.



Knåda degen lite lätt på ett mjölat bakbord och dela den sedan i önskad storlekar, ca 15 st små bollar.



 Rulla dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.



 Låt dem sedan jäsa under handduk i ca 30 minuter.



Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter.



Chokladmandelmassan - Koka upp mandel snabbt, kyl ner och "snoppa" av skalet. 




Mixa dem tillsammans med socker, kakao och lite vatten till en fast massa. 



Chokladgrädde - Smält chokladen i mikron snabbt ( 3*25 sek intervaller) och låt den svalna.




 Vispa grädden lite lätt och blanda chokladen med hälften av grädden.



 Vänd sedan ner resten av grädden.



Montering - Skär ett lock av varje bulle. 



Ta bort lite av bullarnas inkråm med en gaffel och fyll bullarna med chokladmandelmassan. 



Spritsa chokladgrädde över fyllningen. Pudra locken med florsocker och lägg dem på bullarna.








NYTT här på bloggen är etiketten VARDAGSMAT! Här hamnar enkla, snabba och goda recept som är perfekt till vardagen och luchlådan! Förra veckan gjorde jag en kycklinggratäng med purjolök, tomat, svamp och ananas! Den måste ni bara testa! Gillar man inte kyckling kan du ta kassler istället eller ta mer grönt och gör den vegetarisk!



KYCKLINGGRATÄNG MED PURJOLÖK,TOMAT,SVAMP & ANANAS
3 dl torrt ris + 7 dl vatten+ 2 msk hönsfond
4 förstekta kycklingfileér
1 liten purjolök
10 färska championer
2 msk olivolja
2 dl tärnad ananas
2 dl tomatsås
1 burk lätt kesella
1 dl riven ost
2 msk cayennepeppar
sal och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Skiva purjo och champinjoner och fräs dem sedan lätt i en stekpanna med olivolja. Koka riset i vattnet och fond. Blanda tomatsås med kesella, cayennepeppar, salt och peppar till en väl blandad sås i en bunke.

Blanda ner svamp och purjolök i det kokta riset. Sprid ut ris och grönsaksblandning  i botten av en gratängform, lägg i kycklinbitarna på riset.

Fördela tärnad ananas på kycklingen och häll sedan all sås över. Toppa med riven ost och sätt i ugnen i 20 minuter.



Igår på mitt Instagram la jag upp dessa underbara goda hemmagjorda Dumle! Självklart finns receptet här på bloggen:



Mitt ÖGONBLICK IGÅR får bli min egentid med min son Isak hos kaninerna! Alla behöver känna sig omhändertagna! Här har vi den stolta pappan MILLE på bild! Man kan inte hela tiden hålla i bebiskaninerna! Haha! KÄRLEK!

Undrar vad man ska baka för gott idag! Vad ska ni baka?

/Helena









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar