lördag 31 januari 2015

FUDGEBROWNIE MED DULCE DE LECHE OCH MARÄNG

BARNVAKT!
Godmorgon alla fina! Äntligen helg och lördag! Vad har ni för morgonrutiner på helgen? Själv så tar jag gärna en liten sovmorgon och sedan så blir det morgonmys med djuren! Efter det så tar jag en lång frukost med allt gott som man kan tänka sig! På helgen ska man ha lyxa till det! Eller hur?!

Som jag nämnde tidigare så är jag barnvakt i helgen! Jag har systerns två minsta här; Tilde, 4 år och Liam, 3 år! Så söta! MEN herregud vad fort man glömmer småbarns rutiner när ens eget barn är 11 år! Hjälp! Tur att den stora tjej säger till mig vad som ska göras! Haha!

Fredagens dessert hemma hos oss blev inte helt oväntat nåt chokladigt!! Det blev en Magic Gooey Chocolate Meringue Texas Sheet Cake!! Dessa namn alltså! Jag bara älskar dem! 

En kaka som smakar både kladdkaka och fudgebrownie! Men det finns även ett lager Dulce de leche och en topping med chokladmaräng! Så god den blev! Denna kaka är både lätt att göra och ger mycket! Vill du ha en riktig långpannekaka så bara dubblera receptet!

TIPS!

  • Vispa hellre marängen för mycket än för lite! Annars så finns det risk att den blir för rinnig sedan när du tillsätter chokladen!

Här kommer receptet!


MAGIC GOOEY CHOCOLATE MERINGUE TEXAS SHEET CAKE
110 g smör
1 msk kakao
1,2 dl kaffe
2,4 dl vetemjöl
1,6 dl strösocker
1,2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
0,6 dl grekisk yoghurt

Fyllning
2,5 dl kondenserad mjölk
60 g mörk choklad

Garnering
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 1/2 tsk majsstärkelse
1 msk kakao
0,6 dl mörk choklad, smält

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en 20*25 cm form med bakplåtspapper. Smält smör, kakao och kaffe i en kastrull på låg värme under omrörning. Blanda mjöl, socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en annan skål.

Blanda i smörblandningen och vispa det med en elvisp. 




Tillsätt ägget och grekisk yoghurt. Blanda väl. Häll smeten i formen och fördela den jämnt.




Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. 




Förbered fyllningen. Värm den kondenserade mjölken med den hackade chokladen i en kastrull på låg värme under omrörning.




När kakan har gräddats så häll den kondenserade mjölken på kakan, fördela jämnt.





Garnering - Hacka chokladen och smält den i mikron i 3*25 sekunder och rör om sedan. Fortsätt att värma till chokladen är helt smält men lämna den aldrig! Ställ åt sidan. 




Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt strösockret lite i taget. Vispa ytterligare. Tillsätt vinäger och vispa i 4 minuter. 




Tillsätt majsstärkelse och kakao och blanda lite till. 




Tillsätt den smälta chokladen och blanda försiktigt.




Fördela marängen på kakan och grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna. Garnera med siktat florsocker och hackad choklad.



Se så fin yta kakan får!


Skarpa kanter gillar vi!


Helg för mig är även nybakat bröd på frukostbordet! Idag blev det ett aprikos- och hasselnötsbröd! Jag bara älskar bröd med nån form av frukt eller nötter i sig! Det ger lyxkänsla! Tycker du att det blir för mycket bröd så varför inte göra hela satsen och sedan efter de har svalnat skiva upp det ena och frysa in det till ett senare tillfälle?!


APRIKOS- OCH NÖTLIMPA, 2 st
25 g jäst
2 dl vatten, fingervarmt
3 dl mjölk, 37 grader
2 tsk salt
1 msk honung
50 g smör, rumsvarmt
6 dl ljust lantbrödsmjöl
6-7 dl vetemjöl
150 g torkade aprikoser
100 g hasselnötter

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten och mjölk. Låt jästen lösas upp. Tillsätt salt, honung, smör, lantbrödsmjöl och vetemjöl lite i taget. Blanda allt till en smidig deg och knåda den i maskin i ca 8 minuter eller dubbelt så länge för hand. 
Skär aprikoserna i bitar och blanda dem tillsammans med hasselnötterna i degen.

 Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Dela degen i 2 bitar på ett mjölat bakbord. Forma dem till limpor och lägg dem i mjölade bakformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakhandduk och låt jäsa i ca 30 minuter. 




Ställ dem i mitten av ugnen och spraya dem lätt med vatten. Sänk ugnen temperatur till 180 grader efter 5 minuter. Låt bröden svalna på galler!



Min fredagsmiddag blev en enkel men ändå lyxig räk- och laxmacka med citron- och dillsås! Vad blev det för middag hos dig?!


Godis måste man äta så klart på en fredag! Det blev ett par kola fyllda praliner med espressosmak! Så goda! Vill du göra dem själva så finns de i länken här nedan!



Det är otroligt kul när man får en vink på instagram eller facebook när ni har bakat nåt gott! Här har fina @nexx88 gjort ett par fudgebrownies! Så fina och riktigt saftiga de ser ut!


Det är tur att vi har en stor hall med golvvärme, för den fylldes snabbt igår efter lekstunden i snön! Så klart det blir gårdagens ögonblick! KÄRLEK!


Ha nu en underbar lördag med allt vad det innebär! Själv ska jag mysa med de små här hemma! Vi syns väl imorgon?!

/Helena





2 kommentarer:

  1. Åhhh den där choklad maräng kakan ser sååå god ut! Måste göras :).
    Vilken storlek på form gäller om man INTE dubblerar till långpanna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Jag hade en 20*35 form! Lycka till!

      Radera